Menu
19 ianuarie 2018


UN MARINAR LA UN PAS PÂNĂ LA UN VEAC

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, Viceamiralul Dr. Alexandru Mîrșu, l-a felicitat joi, 18 februarie, pe contraamiralul (rtr.) Mircea Caragea, seniorul Careului Marinarilor „Căpitan-comandor Alexandru Dumbravă”, pentru cea de-a 99-a aniversare. Momentul a reprezentat un bun prilej de rememorare a unor file importante ale istoriei Marinei Române.
Nonagenarul marinar militar a absolvit Şcoala Navală „Mircea cel Bătrân”, în anul 1940, după ce, în anul 1939, în calitate de cadet, a participat la primul marş de instrucție al Navei-Şcoală „Mircea”. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, contraamiralul a executat numeroase misiuni, ca ofiţer de marină ambarcat pe navele militare. Anul 1944 este cel în care tânărul locotenent Mircea Caragea a fost membru al echipajului distrugătorului „Regina Maria” și a participat la evacuarea pe mare a trupelor germane și române din Crimeea, cunoscută și ca „Operațiunea 60.000”, cea mai importantă campanie navală din Marea Neagră.
Bazele Careului Marinarilor au fost puse în urmă cu 17 ani, cu scopul de a promova aspecte de marinărie şi de a transmite tradiţiile Marinei Române către noile generații.