Menu

Persoană de contact: Lt.col. Corneliu PAVEL


EXERCIŢII PE MARE, DESFĂŞURATE ÎN PERIOADA 12-15 OCTOMBRIE

Militarii din Forţele Navale Române au participat, în perioada 12-15 octombrie, la activități de instruire pe mare, în comun cu nave militare din Bulgaria, SUA, Ucraina şi Turcia, în apele internaţionale ale Mării Negre.
La antrenamente au participat Fregata Regina Maria (222), cu un elicopter Puma Naval şi o grupă de Forţe pentru Operaţii Speciale la bord, Corveta Contraamiral Horia Macellariu (265), iar pentru sprijinul secvenţelor de luptă antiaeriană şi luptă la suprafaţă, Forţele Aeriene Române au participat cu două aeronave MiG 21 LanceR.
Forţele Navale ale SUA au fost reprezentate de Distrugătorul USS Porter (DDG 78), care se afla în misiune în Marea Neagră, şi un avion de patrulare maritimă P-3C Orion. Din partea Forţelor Navale Ucrainene a participat Fregata Hetman Sahaydachniy (U 130), Forţele Navale Bulgare au fost reprezentate de Fregata Verni (42), iar Forţele Navale din Turcia au participat cu Fregata TurgutReis.
In contextul situaţiei de securitate din Bazinul Mării Negre, creşterea interoperabilitătii dintre Forţele Navale Române şi forţele navale partenere reprezintă un element principal al îndeplinirii obiectivelor Planului de Creştere a Capacitătii Operaţionale a Alianţei (Readiness Action Plan), adoptat la Summitul NATO 2014 din Tara Galilor.
Exerciţiile se înscriu în Programul privind sprijinul acordat de SUA aliaţilor şi partenerilor NATO din estul Europei European Reassurance Initiative (ERI) şi fac parte din Operaţia Atlantic Resolve South / Black Sea Resolve Events (OARS/BSRE).