Șeful Centrului de Instruire, Simulare și Evaluare


Comandor
Tiberiu ISTRATE
(2009-)

     Comandorul Tiberiu Istrate s-a născut la data de 18 iulie 1962 în localitatea Botoșani, județul Botoșani.
     Între anii 1977-1981, a urmat cursurile Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța. În anul 1985, a absolvit Institutul de Marină, "Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigație, fiind încadrat pe funcția de comandant Unitate de Luptă Observare Transmisiuni și Radioelectronică la vedeta torpiloare 202 din Divizionul 93 Vedete Torpiloare.
     În anul 1989, a fost numit comandant al unei vedete torpiloare pe aripi portante, din Divizionul de Vedete Torpiloare, apoi, în perioada 1990- 1998, a îndeplinit diferite funcții de ofițer de stat major-specialist în cadrul aceluiași divizion din garnizoana Mangalia.
     Din anul 1998 până în anul 2000, a activat ca specialist radioelectronică în statul major al Brigăzii de Vedete Torpiloare din Mangalia.
     Între anii 2000-2001, a îndeplinit funcția de ofițer 2, în Serviciul comunicații și informatică din Comandamentul Flotilei II Maritime din Flota Maritimă.
     Începând cu anul 2001, a încadrat diferite funcții în Statul Major al Forțelor Navale, Serviciul Instrucție.
     În anul 2005, este numit șeful Colectivului Simulare Modelare din cadrul Secției Simulare Modelare și Evaluare de la Centrul de Informatică, Simulare și Evaluare Constanța.
     La data de 01.06.2007, odată cu înființarea Centrului de Instruire, Simulare și Evaluare, este numit șef al Secției Instruire prin Simulare și șef al structurii de securitate.
     La data de 31.07.2009, prin Ordin al Ministrului Apărării Naționale, este numit Șeful Centrului de Instruire Simulare și Evaluare al Forțelor Navale.

     Studii și certificări:
     - Curs de perfecționare Specialiști observare transmisiuni pentru divizioane de nave, 1989;
     - Curs intensiv de învățare a limbii germane, 1997;
     - Curs de stat major pentru radio comunicații navale terminologie NATO, Academia Navală „Mircea cel Bătrân, 1998;
     - Curs de Ecologie și protecția mediului porturilor militare, Academia Navală „Mircea cel Bătrân, 1999;
     - participare la Seminarul "Cooperare operațională civili-militari în diverse situații", în cadrul programului MIL-to-MIL, 2000;
     - Curs de planificare pentru urgențe civile și CIMIC la NATO SCHOOL SHAPE, Oberammergau, Germania, 2001;
     - Curs general de stat major cu participare internațională (pentru general/amiral) la Academia de Conducere a Bundeswehr-ului, Germania, 2002-2004;
     - EUROCURS- curs de planificare strategică la Academia de conducere a Bundeswehr-ului, 2004, Germania;
     - Curs evaluator NATO- capabilități operaționale - MAREVAL, Northwood, Marea Britanie, 2008.
     A participat ca reprezentant al Forțelor Navale în echipa NATO de evaluare a interoperabilității Fregatei 221 "Regele Ferdinand" - NATO Level 1 Interoperability, la exercițiul de afirmare și rotire al NATO Reaction Force - "NOBLE MIDAS 07", Split, Croația.
     A participat la cursuri de instructor evaluator și stagii de pregătire pe mare, în anii 2006 și 2007, la Centrul de Instruire și Evaluare al Navelor de Suprafață (STAR) "YILDIZLAR" al Forțelor Navale din Republica Turcia.
     În anul 2009, a participat ca instructor NATO la exercițiul tactic de comandament pe hartă asistat de calculator (CAX), condus de CC Mar Northwood la Centrul de Pregătire de Luptă AWCC , Istanbul, Turcia.
     Este certificat ca evaluator NATO în acord cu manualul MAREVAL și cu cerințele programului Operational Capability Concept, Evaluation and Feedback ( OCC & EF).
     Cunoaște bine limbile germană și engleză.

     Este căsătorit cu Cornelia, economistă și au împreună o fiică, Luise-Beatrice, masterand la Diplomația Apărării, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.