Menu

Comandantul Fregatei "REGELE FERDINAND"

Comandor
Marian IOAN
(2016 -)

Comandorul Marian Ioan s-a născut la data de 06 mai 1972 în Roşiori de Vede, jud. Teleorman.
A absolvit Liceul Industrial nr. 2 Mangalia, iar în perioada 1990-1995 a urmat cursurile Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Facultatea Navigaţie.

După absolvirea Academiei Navale, a fost repartizat pe funcţia de comandant de navă la vedeta torpiloare 65, apoi a fost numit în funcţia de comandant SL Navigaţie la Nava Purtătoare de Rachete 190.
Perfecţionarea profesională a debutat cu participarea la cursul avansat pentru comandanţii de nave în 2000, după absolvirea căruia a ocupat funcţiile de ofiţer secund la Vedeta Purtătoare de Rachete 194 şi ofiţer 4 cu operaţiile şi pregătirea de luptă la Divizionul de Nave Purtătoare de Rachete.

După absolvirea cursului de stat major la Academia Navală, în anul 2004, experienţa profesională acumulată a constituit elementul definitoriu în selecţionarea sa pentru încadrarea funcţiei de ofiţer 3 cu navigaţia în primul echipaj al fregatei "Regina Maria".
Pentru dezvoltarea profesională a participat la cursurile de pregătire a personalului fregatelor tip 22 desfăşurate în Marea Britanie în anul 2005 şi a obţinut diploma de master în "Management şi marketing în transporturi, porturi, zone libere şi burse" în anul 2007, preluând comanda Navei Purtătoare de Rachete 188.

În anul 2008 a absolvit "Colegiul de stat major – forţe navale" la Colegiul de război al marinei SUA, după absolvirea căruia a fost promovat comandant secund la fregata "Regele Ferdinand", funcţie pe care a îndeplinit-o până la 01.08.2016, când a fost împuternicit comandant al fregatei "Regele Ferdinand".
În perioada 2009-2012 a organizat şi condus cursul pentru ofiţeri cu navigaţia în cadrul Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale, iar în perioada 2011-2016 a fost instructor asociat pentru cursul de bază, cursul avansat şi cursul de stat major, contribuind la dezvoltarea profesională a tinerilor ofiţeri.

În anul 2011 a absolvit cursul postuniversitar de conducere "Managementul resurselor pentru apărare pentru personalul de conducere".
A participat la exerciţiile internaţionale Nato/PfP "Cooperative Partner" în 1997 şi "Cooperative Jaguar" în 2003. În cadrul operaţiilor NATO a participat la Operaţia "Active Endeavour" în 2006 şi 2012, Operaţia "Unified Protector" în 2011, Operaţia "Sea Guardian" în 2017. Sub comandă UE a participat la Operaţia "Atalanta" în 2012.
În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată a primit următoarele decoraţii şi titluri de onoare: Medalia NATO "Articolul 5", Emblema de merit "În serviciul Armatei României" clasa a III-a, Insigna "Participant la misiuni în străinătate", Titlul onorific de "Veteran".
Pentru rezultatele deosebite obţinute în cadrul activităţilor în comun cu nave NATO a primit premiul "Ofiţerul anului 2016" din partea Clubului Amiralilor.

Este căsătorit cu Carmen-Mirela, economist şi împreună au o fiică, Anne-Marie.
Vorbeşte fluent limba engleză.