Menu

ISTORIC

    Brigada Radioelectronică şi Observare a fost înfiinţat la data de 1 iunie 1972, având în compunere Sectorul Transmisiuni, Compania Radiotehnică, Compania Bruiaj şi Postul de Informare de luptă al Comandamentului Marinei Militare.
    Înfiinţarea Centrului Radioelectronic şi Observare la data de 1 iunie 1972, prin ordinul Marelui Stat Major nr. CL 00420, a corespuns nevoilor fireşti şi tradiţiilor de luptă ale Forţelor Navale.
    Încă de la constituire, noua structură a contribuit, prin îndeplinirea misiunilor de luptă specifice, la optimizarea deciziilor eşaloanelor superioare privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor pe mare şi la fluviu.
    Totodată, în conformitate cu noile standarde ale evoluţiei societăţii şi sistemului militar, Centrul Radioelectronic şi Observare a fost transformat, începand cu 1.06.1992, prin Dispoziţia Marelui Stat Major, în Brigada Radioelectronică şi Observare, iar prin Decretul prezidenţial 299/05.09.1995 acesteia i s-a acordat Drapelul de luptă, înmânat la 1 Decembrie 1995 comandantului brigăzii, comandorul Gheorghe Marin, de către şeful Statului Major al Marinei Militare, viceamiralul comandor Gheorghe Anghelescu.
    La data de 1 octombrie 2001, în conformitate cu Planul Cadru privind desfăşurarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României, Brigada Radioelectronică şi Observare a fost transformată, în baza dispoziţiei Statului Major General, în Centrul Radioelectronic şi Observare.
    Nu în ultimul rând, pe fondul rezultatelor meritorii obţinute în procesul de instrucţie specifică, la data de 4 iulie 2002, prin Decretul Prezidenţial numărul 608, Drapelul de luptă al unităţii a fost decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de cavaler.