Menu

Locțiitor pentru Operații și Instrucție
al șefului SMFN

Contraamiral de flotilă Dr.
 Gigi-Cristinel UCE
 (2015 - )

S-a născut la data de 25 februarie 1962 în Craiova, jud. Dolj.
A absolvit Liceul Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" în anul 1980, iar în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", Facultatea Navigație.
Și-a început cariera îndeplinind funcția de comandant Unitate de Luptă artilerie și arme sub apă la Dragorul de Radă 17 din Divizionul 176 Dragoare de Radă, apoi a fost promovat Ofițer Secund (1986) și, ulterior, comandant de navă (1989) în cadrul aceluiași divizion.
În perioada 1997-1999, a fost ofițer-student al Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Inter-arme, iar la absolvire a fost numit șeful Operațiilor și instrucției la Divizionul 88 Vedete Fluviale, după aceea fiind avansat în compartimentul operații al Brigăzii 27 Fluvial Maritime. Începând cu anul 2000, a îndeplinit diferite funcții de conducere (șef de birou și șef de secție) ale unor structuri din cadrul Serviciilor Instrucție și Operații din Statul Major al Forțelor Navale.
În anul 2008, a fost numit comandant al Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, funcție pe care a îndeplinit-o până în luna iulie 2010, când a fost promovat pe funcția de șef al Serviciului Instrucție din Statul Major al Forțelor Navale. În perioada 2010-2011, a fost numit șef de Stat Major al Grupării Navale de Cooperare în Marea Neagră BLACKSEAFOR pentru cea de-a X-a activare.
La data de 08 ianuarie 2015, a fost numit Șef al Instrucției și Doctrinei în Statul Major al Forțelor Navale.
Prin decret prezidențial, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă, la data de 23 ianuarie 2015.

Dezvoltarea pregătirii profesionale a început în anul 1987 cu Cursul de comandanți nave pentru unitățile de nave dragoare, urmând apoi Cursul de tactici de marină, ambele la Academia Navală din Constanța.
În perioada 2000-2007, a absolvit și alte cursuri, precum Cursul NATO pentru operații în sprijinul păcii, la Școala NATO de la Oberamergau, Germania (2000), Cursul avansat de limbaj operațional maritim, la HMS Dryad, Marea Britanie (2002), Cursul de operații multinaționale tip Joint, la Centrul Regional NATO/PfP, Universitatea Națională de Apărare (2001).
În perioada 2006-2007, a fost cursant al Colegiului Naval de Război din Newport, USA., iar în luna aprilie 2012 și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea Națională de Apărare "Carol I", obținând titlul de Doctor în Științe Militare și Informații.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofițer, Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler, Emblema de Merit "În Serviciul Armatei României" clasa a II-a, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Semnul Onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate.

Este căsătorit cu Georgeta-Marga și au împreună un fiu, George-Alexandru.
Vorbește fluent limba engleză.