MARȘUL NAVEI ȘCOALĂ "MIRCEA"
Comunicate
 

09 august 2006  
    „Mircea” revine din marșul de instrucție din Marea Neagră

   După ce a parcurs 2.000 de mile marine într-un marș de instrucție în Marea Neagră, nava școală „Mircea” va acosta la dana militară a portului Constanța, joi, 10 august a.c., ora 11.00.
   Pe timpul marșului, care a durat o lună de zile, la bordul navei s-au instruit aproximativ 100 de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu". Ei și-au completat cunoștințele teoretice și și-au perfecționat deprinderile practice marinărești în condiții reale. Alături de studenții și elevii români, la bord au fost ambarcați și doi studenți turci.
   Programul de instruire s-a finalizat cu un examen practic, care a constituit, în același timp, și un test pentru echipajul navei.
   Prezența velierului românesc a fost evidențiată în toate porturile de escală: Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Samsun și Varna. Vizitele reciproce între comanda navei și autoritațile civile și militare locale, precum și participarea studenților români la activitățile culturale și sportive organizate de gazde au oferit un bun prilej de promovare a valorilor Forțelor Navale Române. Pe timpul staționărilor, „Mircea” a primit vizita a peste 3.000 de persoane care au apreciat calitățile navei, pregătirea profesională a echipajului și ospitalitatea personalului de la bord.   

17 iulie 2006
   Nava școală „Mircea”, aflată în marș de instrucție în Marea Neagră, a efectuat în perioada 14-16.07 a.c., o escală în portul Novorossisk (Federația Rusă).
   Cei 182 de membri ai echipajului navei au fost întâmpinați, după tradiția locală, cu pâine și sare, de către Andrei Fonazev Vladumizovich, viceprimarul orașului Novorossisk, contraamiralul de flotilă Mencailo Serghei Ivanovich, locțiitorul comandantului portului precum și de atașatul militar al României la Moscova, colonelul Lucian Marius Ivanov și consulul român de la Rostov pe Don, domnul Corneliu Ionescu.
   Pe timpul escalei, cei 54 de studenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" și cei 48 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu” au participat la un ceremonial de depunere de coroane la unul dintre monumentele ridicate in memoria eroilor sovietici căzuți in cel de-al doilea război mondial, au vizitat Academia Navală de Stat „Feodor Feodorovich Usacov”, distrugătorul muzeu „Mihail Kutuzov” și alte obiective turistice din împrejurimi. Pe timpul escalei, nava a putut fi vizitată de populația orașului și de către turiști.
   Prezența velierului românesc nu a trecut neobservată, pe timpul vizitării navei de către localnici o echipă a televiziunii locale Nova Rossia, realizând, un reportaj la bord ce a fost difuzat în programele informative.
   Următoarea destinație a Navei Școală „Mircea” va fi portul Sevastopol, unde aceasta va acosta pe data de 18 iulie.

5 iulie 2006
  
Nava școală „Mircea” va efectua, în perioada 10 iulie – 10 august a.c., un marș de instrucție în Marea Neagră.
   „Mircea” va naviga peste 2000 mile marine și va face escală în cinci porturi din țări riverane Mării Negre, respectiv Novorossisk (Federația Rusă), Sevastopol și Odessa (Ucraina), Varna (Bulgaria) și Samsun (Turcia), unde marinarii români vor avea întâlniri cu autoritățile locale, militare și civile, și vor vizita obiective turistice și culturale.
   De asemenea, vor fi reafirmate bunele relații de colaborare între forțele navale membre ale Grupării navale de cooperare din Marea Neagră, BLACKSEAFOR.
   Pe timpul marșului, pe nava școală „Mircea” se vor afla 51 de studenți și 3 studente de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", 43 de elevi și 5 eleve de la Școala Militară de Maiștri a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu”. Alături de ei, vor fi și doi cadeți turci, care se vor instrui în cadrul programului de colaborări internaționale al Academiei Navale cu instituțiile similare de învățământ superior.