MARȘUL NAVEI ȘCOALĂ "MIRCEA" - COMUNICATE
Tall Ships Race 2005

12 septembrie 2005
    Ofițerul de relații publice al Navei Școală "Mircea" lt. Marius Baccela, a transmis următoarea corespondență din portul tunisian Bizerte.
    Am ajuns și la ultima escală înainte de a ajunge acasă, portul tunisian Bizerte. În dimineața zilei de 8 septembrie, la orele 08.00 am trecut pe sub podul mobil și am acostat în acest port tunisian, unde ne-a așteptat o climă mult diferită de cea cu care ne-am obișnuit în cea mai mare parte a voiajului. Unul dintre cele mai strategice puncte ale țării, fortăreața la marea mediterană, acest teritoriu a fost locuit încă din antichitate. A fost ocupată pe rând de fenicieni, romani (colonia Hyppo-Diarrytus), spanioli, etc. După instituirea protectoratului francez, în 1881, Bizerte a devenit una din cele mai puternice baze navale din Marea Mediterană și a jucat un rol important în cele două războaie mondiale. După plecarea francezilor în 1963, a rămas baza navală principală a Tunisiei. Comandantul navei și comandantul marsului au efectuat vizite de curtoazie în prima zi la comandantul bazei navale și la primarul localității. A doua zi, o parte din studenții noștri au vizitat Academia Navală din Mendel Bourghiba, unde s-au bucurat de o caldă primire. În același timp un grup de studenți tunisieni au vizitat nava și s-au arătat impresionati de condițiile de instruire ale colegilor lor români. O altă parte a echipajului a avut oportunitatea să viziteze Tunisul cu obiectivele sale turistice (muzeul Prado, Cartagina, piața Medina, etc). Ambasada României a organizat un cocktail la bord și ne-am bucurat de prezența distinșilor invitati: atașati militari, ambasadori, cadre militare din conducerea forțelor navale tunisiene și academiei navale. Dar tot de aici începe și numărătoarea inversă: ne apropiem din ce în ce mai tare de punctul final al călătoriei noastre, ajungerea acasă. Fiecare dintre noi abia asteaptă acest moment, întâlnirea cu cei dragi. După un voiaj obositor dar frumos, obiectivele au fost atinse. Pe lângă faptul că a asigurat ca întotdeauna pregătirea unei noi generații de marinari, nava a continuat să fie un real ambasador al Academiei Navale, Forțelor navale Române și al țării. Mai sunt numai zece zile și vom fi acasă gata pentru bilanț și pentru depanarea amintirilor.

02 septembrie 2005
    Ofițerul de relații publice al Navei Școală "Mircea" lt. Marius Baccela, a transmis următoarea corespondență din portul Cartagena.
    Plecarea din Amsterdam a însemnat și despărțirea de cei doi studenți bulgari care au efectuat practica pe nava școală Mircea, Stoil Mihovski și Jasmin Hubenov. „Am vazut și am învățat o serie de lucruri pe care nu le voi putea uita. În timpul celor două luni am înțeles că românii nu sunt cu mult diferiți față de noi, deoarece avem aceleași obiceiuri, sărbători, bucurii și tristeți, așa că nu ne-am simțit străini. Doar limba este foarte diferită. Vreau să menționez că am învățat foarte multe lucruri noi datorită profesorilor și colegilor români care ne-au acordat foarte multă atenție. Am vizitat foarte multe țări pe care nu știu dacă le voi mai vizita vreodată, am cunoscut multă lume și mi-am făcut o mulțime de prieteni. Am fost pentru prima dată și poate ultima la bordul unui velier școală, deci nu voi uita vara aceasta. Am și numit-o „vara româneacă” ” – au fost impresiile scrise ale lui Stoil Mihovski.
    Drumul spre casă a prilejuit din nou întâlnirea cu capriciosul golf Biscaya. Dar Marea Mediterană s-a dovedit mai liniștită și ne-a dat ocazia să navigăm și cu vele. A început și perioada bilanțului pentru studenți și elevi – examenele și colocviile. Dimineața zilei de joi, 1 septembrie, ne-a găsit la intrarea în Cartagena. Oraș și port la marea Mediterană, Cartagena este una din cele mai importante baze navale din Spania. Locația a fost aleasă pentru constituirea unei așezări în anul 228 ÎC de generalul cartaginez Hasdrubal. Când a fost ocupată de romani, Cartagena era un port comercial înfloritor. Prădată de goți, a fost restaurată de mauri pe timpul ocupației acestora. Astăzi se prezintă ca un mic oraș industrial cu foarte multe vestigii istorice și arhitectonice.
    Încă din prima zi comandantul marșului și comandantul navei au efectuat vizite de curtoazie la amiralul Mario Sanchez – Barriga Fernandez – comandantul Forței de Reacție Maritimă din Spania și la primarul orașului Cartagena, dna Pilar Barreiro. În ziua următoare, prin amabilitatea gazdelor, o parte din ofițerii, studenții și elevii noștri au putut vizita arsenalul maritim (baza militară) din Cartagena. S-a dovedit o vizită foarte utilă pentru fiecare dintre noi. Am putut vedea cum se pregătesc submariniștii spanioli în simulatoare ultramoderne, am vizitat flotila de submarine și divizionul de nave minare – deminare. O altă parte a echipajului a vizitat împrejurimile Cartagenei. La prânz ambele grupuri s-au reunit la arsenalul maritim pentru un cocktail oferit de gazde în frunte cu amiralul Manuel Otero Peneras, comandantul arsenalului militar. A fost un nou prilej de a schimba impresii și experiențe cu colegii spanioli. Sâmbătă, tot prin amabilitatea gazdelor noastre am putut vizita Manga del mar Menor – cel mai pitoresc loc din împrejurimi.
    Duminică dimineța ne continuăm drumul spre casă cu escală în portul Tunisian Bizerte.

20 iunie 2005
    Vineri 17 iunie a.c., Nava Școală "Mircea" a acostat în portul italian Palermo, prima escală din cadrul marșului de instrucție pe care îl va executa în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, pentru a participa la competiția nautică "Tall Ships Race 2005" și la mai multe festivaluri maritime internaționale și manifestări jubiliare in Belgia, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda.
    În acest port s-au ambarcat la bord doi studenți de la Academia Navală din Bulgaria, care urmează să execute practica alături de studenții și elevii români până la Amsterdam, la jumătatea lui august.
    Cei 19 studenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" și 49 elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale aflați în practică la bordul NS „Mircea” au avut ocazia să viziteze numeroasele obiective istorice și turistice ale orașului Palermo.
    Pe timpul staționării nava a fost vizitată de către locuitorii orașului precum și de către oficialități locale, iar comandantul marșului, comandorul dr. Aurel Constantin și comandorul Dinu Pamparău, comandantul navei, împreună cu atașatul român al Apărării, colonelul ing. Ion Grosu, au participat la întâlniri oficiale la primăria și prefectura orașului Palermo, Comandamentul Militar Teritorial din Sicilia, Zonei Maritime din Sicilia Occidentală și Căpitănia Portului Palermo.
    Prezența velierului românesc nu a trecut neobservată, cotidianul „Giornale di Sicilia” menționând în numărul său de duminică escala navei românești în portul Palermo.
    Luni, 20 iunie, după refacerea plinurilor de apă, alimente și combustibili "Mircea" a plecat către următorul port de escală, Lisabona, unde conform planificării, va acosta pe 28 iunie.

09 iunie 2005
    Nava Școală „Mircea” va efectua, în perioada 9 iunie - 20 septembrie a.c., un marș de instrucție în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului.
    „Mircea” va participa la mai multe festivaluri maritime internaționale și manifestări jubiliare în Belgia, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Norvegia, Germania, Olanda și va face escale în porturi din Italia, Portugalia, Spania și Tunisia. De asemenea, în Marea Nordului va lua parte la competiția nautică „Tall Ships Race 2005”.
    Echipajul este format din 160 de membri, printre care se află 19 studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și 49 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale. Este pentru prima dată când, pentru un marș de trei luni, nouă persoane de sex feminin, studente și eleve, fac parte din echipaj.
    Ceremonialul prilejuit de plecarea navei va avea loc joi 9 iunie, orele 11.15, la Dana Militară a Portului Constanța.
    Construită între anii 1938-1939 la Șantierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava Școală „Mircea” reprezintă simbolul tradițiilor navale românești, aproape toate generațiile de ofițeri și maiștri militari de marină instruindu-se la bordul vasului.
    În anul 1976, nava a participat la bicentenarul Independenței Statelor Unite. Anul trecut „Mircea” a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oară și a concurat la competiția nautică „Tall Ships Challenge 2004”, unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape și pe locul al cincilea în clasamentul general.