MARȘUL NAVEI ȘCOALĂ "MIRCEA" - COMUNICATE
 

23 septembrie 2004
    Sâmbătă, 25 septembrie, ora 12.00, nava-școală "Mircea" va acosta în portul militar Constanța, revenirea sa în țară încununând cu succes marșul de instrucție și participarea la competiția nautică "Tall Ships Challenge 2004", desfășurată în largul coastei de est a Americii de Nord.
    Aceasta a doua traversare a Oceanului Atlantic, dupa cea din 1976, a oferit oportunitatea ca bricul “Mircea”, simbol national al traditiilor marinaresti, sa fluture tricolorul românesc în 13 porturi din sapte state: Italia, Spania, Bermuda, S.U.A., Canada, Franta si Malta. Pe durata celor 160 de zile ale voiajului a fost parcursa o distanta de aproximativ 15.000 de mile marine, echivalentul a trei sferturi din lungimea Ecuatorului.
    Început la 19 aprilie a.c., în prezenta Presedintelui României si a ministrului apararii nationale, marsul a îndeplinit cu succes obiectivele de reprezentare a valorilor românesti în lume, respectiv de antrenare a 71 de studenti ai Academiei Navale „Mircea cel Batrân” si a 31 de elevi ai Scolii de Maistri Militari a Fortelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”. Acestia si-au completat cunostintele teoretice aferente semestrului al doilea al anului de învatamânt si si-au perfectionat deprinderile practice marinaresti. Evaluarile sustinute în fata cadrelor didactice aflate la bord au demonstrat viabilitatea si succesul activitatilor de educatie si instruire. O dovada evidenta în acest sens o constituie si rezultatele practicii efectuate la bordul navei de catre trei cadeti ai Academiei Navale Turce, între porturile Baltimore si Halifax.
    Prezenta navei-scoala “Mircea” a fost evidentiata în toate porturile de escala. Vizitele reciproce între comanda navei si autoritatile civile si militare locale, precum si participarea studentilor români la activitatile culturale si sportive organizate de gazde au fost apreciate în unanimitate. Pe timpul stationarilor nava a fost vizitata de aproximativ 12.000 de persoane care au exprimat opinii pozitive cu privire la calitatile navei, pregatirea profesionala a echipajului si ospitalitatea personalului de la bord.
    Pe timpul traversarii Marii Mediterane si Oceanului Atlantic nava-scoala a facut escale în porturile Cagliari, Las Palmas si Hamilton, ajungând în Statele Unite ale Americii la Charleston, punctul de plecare în competitia nautica „Tall Ships Challenge 2004”. Sub egida acestei întreceri s-au înscris peste 40 de veliere. Echipajele acestora si-au etalat deprinderile marinaresti pe timpul a sase curse si au participat la festivitatile prilejuite de prezenta lor în toate porturile americane si canadiene. La clasa A, careia îi apartine nava-scoala “Mircea”, au participat si velierele surori ale acesteia: „Eagle” - SUA si „Sagres” - Portugalia. Îndemânarea si motivatia marinarilor români s-a concretizat în obtinerea locului al doilea în cursa desfasurata între porturile americane Greenport si Newport. La reîntoarcerea în tara bricul “Mircea” a facut escale în porturile Brest, Cadiz si La Valleta.
    Marinarii aflati sub comanda contraamiralului de flotila Petrica Stoica si a comandantului navei, comandorul Dinu Pamparau, au fost felicitati de organizatorii competitiei “Tall Ships Challenge 2004” pentru nivelul de pregatire si devotamentul probate pe parcursul manifestarii.
    Echipajul navei-scoala „Mircea” a dovedit înca o data, pe întreaga durata a marsului de instructie, ca actualii si viitorii marinari sunt capabili sa-si îndeplineasca cu demnitate si onoare, oriunde în lume, misiunile. Spiritul „Mircea”, format de-a lungul a 65 de ani de activitate, continua sa însufleteasca traditia de calatori pe ape a românilor.

    ***
    La 17 mai 1939 a sosit în tara si a intrat în serviciul Marinei Militare nava-scoala "Mircea", velier de tip bark (nava cu trei arbori), construit în anii 1938-1939 la Santierul Naval "Blohm und Woss" din Hamburg, Germania.
    Nava a fost botezata "Mircea" ca si înaintasul sau "Bricul Mircea" (1882-1944), purtând cu cinste pe mari si oceane tricolorul românesc si numele marelui domnitor Mircea cel Batrân.
    După reparatiile capitale si modernizarile facute în anul 1966 la acelasi santier naval unde a fost construita, între anii 1994-2002 nava a fost modernizata la Santierul Naval Braila.
    În cei 65 de ani de serviciu, la bordul navei s-au pregatit zeci de generatii de marinari, prin executarea a nenumarate voiaje de instructie. Cea mai lunga calatorie a avut loc în anul 1976, când, în perioada 4 martie – 30 septembrie, a parcurs aproape 20.000 mile marine, traversând Oceanul Atlantic, pentru a participa la serbarile prilejuite de bicentenarul Statelor Unite ale Americii.

20 septembrie 2004
    Nava școală "Mircea" a părăsit, duminică, 19 septembrie a.c., portul maltez La Valetta, îndreptându-se spre România, după ce a efectuat un marș de instrucție pe coasta de est a Americii.
    În acest mars nava participat la sase etape din cadrul competitiei nautice "TALL SHIPS CHALLENGE 2004", obtinând locul doi la etapa desfasurata între porturile Charleston si Delaware Bay.
    Plecata pe data de 19 aprilie din portul Constanta, "Mircea" a traversat din nou Oceanul Atlantic dupa 28 de ani, fiind una din cele 14 nave veliere din clasa A invitate sa participe la competitia nautica. În cele 154 de zile care au trecut de la plecarea din tara, cei 71 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batrân" si 31 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" aflati în practica la bordul navei si-au perfectionat deprinderile marinaresti si au sustinut examenele din sesiunea de vara.
    În acest voiaj nava a parcurs peste 14.000 de mile marine si a vizitat 13 porturi din sapte tari, unde marinarii români au avut întâlniri cu oficialitati militare si civile si au vizitat obiective istorice si turistice.
    „Mircea” se va înapoia în portul Constanta, conform planificarii, în data de 26 septembrie.

30 august 2004
    Duminică 29.08 a.c, în jurul orei 11.00, nava școală "Mircea" aflată în mars de instrucție, a acostat în portul francez Brest, finalizând traversarea oceanului Atlantic, după ce a participat la competiția nautică "Tall Ships Challange 2004", care s-a desfășurat pe coasta de est a continentului nord-american.
    Plecata la 13 august din Sydney, Canada, nava-scoala a sarbatorit pe 15 august Ziua Marinei Române pe Atlantic, în mars spre coasta franceza. La bordul navei s-a dat citire ordinului sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiral dr. Gheorghe Marin, iar preotul militar aflat la bord, a oficiat un ceremonial religios care s-a încheiat prin lansarea în apele oceanului a unei ancore de flori si a unei cruci din lemn, în semn de recunostinta pentru memoria celor care si-au gasit sfârsitul pe ape.
    În cele 16 zile ale traversarii Atlanticului, în drum spre Europa, cei 71 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batrân" si 31 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" aflati în practica la bordul navei, si-au sustinut sesiunea de examene.
    Din 19 aprilie a.c., data plecarii navei din portul Constanta si pâna în acest moment, „Mircea” a parcurs peste 12.000 mile, acostând în zece porturi. În cele trei zile în care echipajul se va afla în portul Brest, se vor reface plinurile de combustibili, apa si alimente, vor avea loc întâlniri cu oficialitatile locale, vor fi organizate excursii la obiective turistice si culturale locale, iar publicul interesat va putea sa viziteze velierul românesc.
    După ce va vizita porturile Cadiz si La Valleta, nava se va înapoia, conform planificarii, în portul Constanta pe data de 26 septembrie, finalizând astfel cel de al doilea periplu american dupa cel din 1976, când a fost învitata sa participe la serbarile prilejuite de bicentenarul Statelor Unite ale Americii.

02 august 2004
    Joi, 29 iulie a.c., Nava-Școală "Mircea" a acostat în portul canadian Halifax, după ce a participat, în condiții meteo deosebit de dificile, la cursa New London-Halifax, planificată a se desfășura pe o distanță de aproximativ 500 de mile marine.
    În colaborare cu ambasada României, în cursul serii de vineri, 30 iulie a.c., la bordul navei a fost organizata o receptie la care au fost invitate sa participe oficialitati civile si militare locale, precum si numerosi membri ai comunitatii românesti din Canada. Au fost servite mâncaruri traditionale românesti, foarte apreciate de catre oaspeti.
    De asemenea, pe timpul stationarii la dana, nava a fost deschisa publicului, fiind vizitata de numerosi locuitori ai orasului Halifax. Sâmbata, 31 iulie, numai în interval de doua ore, bricul a fost vizitat de peste 600 de persoane. Pentru membrii echipajului, studenti si elevi, au fost organizate de catre autoritatile orasului vizite la obiective istorice si turistice din zona.
    După operatiunile obisnuite de control al corpului navei de catre scafandri militari de la baza navala din Halifax si verificarea instalatiilor de la bord, aprovizionarea cu alimente si combustibil, Nava-Scoala „Mircea" va ridica ancora pe data de 3 august, îndeptându-se catre portul Aichat, în cadrul unei noi etape a concursului Tall Ships Challenge 2004.
    "Mircea" a plecat în marsul de instructie, pentru a participa la competitia nautica internationala, în data de 19 aprilie a.c., având la bord 71 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batrân" si 31 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu". Pe parcursul marsului, care se va încheia pe data de 26 septembrie, nava-scoala va parcurge aproximativ 15.000 de mile marine si va ancora în 13 porturi din sapte tari.

19 iulie 2004
    În perioada 15-19.07 a.c., Nava-Școală "Mircea", care participă la competiția nautică "Tall Ships Challange 2004", a efectuat o escală în portul american Newport. În această perioadă, organizatorii competiției au anunțat rezultatele oficiale ale etapei desfășurate între porturile Charleston și Delaware Bay, în clasamentul final, "Mircea" ocupând locul doi.
    Pe parcursul vizitei în Newport, comandantul marsului, contraamiralul de flotila Petrica Stoica si comandantul navei, comandor Dinu Pamparau au avut o întrevedere cu presedintele Colegiului Naval de Razboi al SUA, contraamiralul Ronald Route si au fost primiti de guvernatorul statului Road Island si primarul orasului Newport.
    21 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batrân" si elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" au participat la o parada festiva desfasurata pe strazile orasului Newport.
  Prezenta navei românesti în Newport s-a bucurat de un real interes din partea locuitorilor orasului, în cele doua zile în care a fost permisa vizitarea navei, la bord urcând peste 4000 de vizitatori.
    Mass-media americana a acordat, la rândul ei, ample spatii participarii velierului românesc la competitie, posturile de televiziune ABC si NBC transmitând reportaje despre "Mircea" - nava simbol a marinei române.
    După refacerea plinurilor de apa, alimente si combustibili si finalizarea pregatirilor pentru o noua etapa, "Mircea" va ridica ancora azi, pentru a participa la o parada navala care se va desfasura în apropiere de portul Newport.

18 iunie 2004
    Joi, 17 iunie a.c., în jurul orei 23.00, nava școală "Mircea", aflată în marș de instrucție, a ajuns în portul Charleston, S.U.A., ultima escală înaintea intrării bricului în competiția nautică "TALL SHIPS CHALLENGE 2004", care se desfașoară pe coasta de est a Americii de Nord.
<    Înaintea confruntarii cu celelalte veliere din aceeași clasă, "Mircea" va stationa timp de trei zile în acest port pentru refacerea plinurilor de apa potabila, combustibili si alimente necesare vietii la bord, cei 71 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" si 31 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" având posibilitatea sa viziteze obiective culturale si turistice din zona.
    După ce au parcurs peste 7.600 de mile marine, reprezentând mai mult de jumatate din distanta totala a marsului, fiecare dintre marinarii de la bordul navei școala "Mircea" va trebui sa-si dovedească maiestria în manevrarea velaturii si în concursurile de tras la rame, programate a se desfasura pe timpul competitiei.

10 iunie 2004
    Marți, 8 iunie a.c., în jurul orei 18.00, nava Școală "Mircea", care urmează să participe la competiția nautică "TALL SHIPS CHALLENGE 2004", a acostat în portul Hamilton, din Insulele Bermude, după un marș de instrucție de 6.800 mile marine.
    "Mircea" a traversat din nou Oceanul Atlantic dupa 28 de ani, fiind una din cele 14 nave din clasa A invitate sa participe la competitia care va avea loc pe coasta de Est a Americii de Nord.
    Împreuna cu echipajul, cei 71 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batrân" si 31 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" au pornit în mars pe 19 aprilie din portul Constanta. În aceasta perioada au participat la cursurile sustinute, la bordul navei, de profesorii Academiei Navale care îi însotesc, urmând ca în curând sa fie examinati în cadrul sesiunii de vara.
    Întrucât competitia din SUA se va desfasura exclusiv cu folosirea velaturii, studentii si elevii au efectuat un mare numar de antrenamente de întindere a velelor, performanta realizata fiind de 30 de minute de la darea comenzii.
    După traversarea Strâmtorii Gibraltar, la bordul navei a fost "oficiat" ceremonialul botezului marinaresc. Conform traditiei, pe punte a urcat "zeul Neptun, stapânul marilor si al oceanelor", care le-a acordat statutul de "marinar veritabil" celor care au navigat pentru prima data cu nava "Mircea" în apele oceanului.
    La finele lunii iunie, pe timpul deplasarii între porturile Baltimore si Halifax, la bordul navei se vor ambarca, pentru aproximativ o luna, trei cadeti ai Academiei Navale a Turciei, care se vor instrui în comun cu marinarii militari români.

18 aprilie 2004
    Luni, 19 aprilie a.c., ora 12.00, în Portul Militar Constanța, domnul Ioan Mircea Pașcu, ministrul apărării naționale, și domnul general dr. Mihail Popescu, șeful Statului Major General, vor participa la festivitatea de plecare a Navei-Școală "Mircea" la competiția nautică "TALL SHIPS CHALLENGE 2004", care se va desfășura în perioada 10 iunie - 15 august, pe coasta de est a Americii de Nord.
    Cu aceasta ocazie, Nava-Scoala "Mircea", având la bord 71 de studenti ai Academiei navale "Mircea cel Batrân" si 31 de elevi ai Scolii Militare de maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", va efectua un mars de instructie care se va încheia pe data de 26 septembrie a.c., urmând sa parcurga aproximativ 15.000 de mile marine si sa ancoreze în 13 porturi din șapte tari.

16 aprilie 2004
    În perioada 19 aprilie – 26 septembrie a.c., nava "Mircea" va efectua un marș de instrucție în vederea participării la competiția nautică "TALL SHIPS CHALLENGE 2004", ce se va desfășura pe coasta de est a Americii de Nord.
    Pe timpul marsului, nava, având la bord, în afara echipajului, 71 de studenti de la Academia Navala "Mircea cel Batrân" si 31 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", va parcurge aproximativ 15.000 de mile marine si va vizita 13 porturi din sapte tari, unde marinarii români vor avea întâlniri cu oficialitati militare si civile si vor vizita obiective istorice si turistice.
    După câteva marsuri de pregatire efectuate în Marea Neagra, în 2003, "Mircea" reînnoada în acest an o frumoasa traditie de a vizita porturi straine pe timpul perioadei de practica, la bord aflându-se, în cadrul unor etape ale marsului, si trei cadeti turci.
    Nava Scoala "Mircea" a fost construita în anii 1938-1939 în Santierele Navale "Blohm und Voss" – Hamburg, Germania si a intrat în serviciul Marinei Militare Române la 17 mai 1939.
    În cei 64 de ani de serviciu, la bordul navei s-au pregatit zeci de generatii de marinari, prin executarea a nenumarate voiaje de instructie. Cea mai lunga calatorie a avut loc în anul 1976, când, în perioada 4 martie – 30 septembrie, a parcurs aproape 20.000 mile marine, traversând Oceanul Atlantic, pentru a participa la serbarile prilejuite de bicentenarul Statelor Unite ale Americii.
    În anul 1993 nava scoala a intrat în Santierul Naval Braila, unde a fost supusa unui proces de "revigorare" si modernizare, fiind dotata cu echipamente de navigatie si comunicatii compatibile cu cerintele internationale în domeniu.
    Cu ocazia plecarii navei scoala "MIRCEA", luni 19 aprilie, ora 10.30, la Academia Navala "Mircea cel Batrân" va avea loc o conferinta de presa, iar la ora 12.00, în Portul Militar Constanta, se va desfasura festivitatea de plecare a navei.
    Jurnalistii interesati sunt asteptati la punctul de control al Academiei Navale, luni, 19 aprilie, între orele 10.00 - 10.20.