Structura și organizarea batalionului     

În prezent, structura Batalionului 307 Infanterie Marină se fundamentează pe specificul, doctrina, misiunile și cerințele sale operaționale: batalionul are în compunere subunități de infanterie marină (pușcași marini), cercetare, lunetiști, aruncătoare, antiblindate, geniu, comunicații, logistice și subunități de nave de sprijin.

Batalionul 307 Infanterie Marină este organizat pe următoarele structuri:
1. Comandamentul organizat pe funcții independente, birouri și compartimente, care are ca misiune exercitarea actului de comandă și control al batalionului.

2. Subunități luptătoare care sunt elementele de bază ale batalionului destinate să asigure desfășurarea operațiilor militare în sistem integrat, constituite din:
companii de infanterie marină desant amfibiu și companie asalt TABC

3. Subunități sprijin luptă constituite din

Compania Stat Major care are ca misiuni deservirea comandamentului precum și desfășurarea activităților de sprijin, siguranță și protecția forțelor.
Bateria Sprijin, principalul mijloc de foc la dispoziția comandantului, care execută sprijin de foc pentru operațiile batalionului.

4. Subunitățile logistice au ca misiune realizarea sprijinului logistic al operațiilor prin desfășurarea de activități specifice de aprovizionare, transport și mentenanță sunt constituite din Compania Logistică și Grupul Nave Sprijin.
Batalionul 307 Infanterie Marină este subordonat Statului Major al Forțelor Navale.
În acest context, misiunile Batalionului de Infanterie Marină vizează, în general: supravegherea și securitatea raioanelor de coastă (litoral), lagunară și de deltă; apărarea porturilor sau a obiectivelor vitale dispuse în zona de coastă (litoral); sprijinul autorităților locale în situații de urgență; căutarea-salvarea în zona de coastă (litoral), lagunară și de deltă; neutralizarea forțelor amfibii și aeromobile/aeropurtate ale inamicului în zona de responsabilitate.
În prezent, Batalionul 307 Infanterie Marină se instruiește pentru implementarea capabilităților pentru operații amfibii în conformitate cu standardele NATO și ale infanteriei marine din armatele țărilor aliate. De asemenea, batalionul, pe lîngă instrucția specifică operațiilor de luptă, se instruiește pentru executarea unor misiuni specifice operațiilor în sprijinul păcii, combaterea terorismului, operații de asistență umanitară, sau evacuarea necombatanților. Veriga centrală a batalionului o constituie pușcașii marini. La baza instrucției pușcașilor marini, stă condiția fizică, efortul susținut și lucrul în echipă, în scopul de a face față inamicului și mediului ostil. Indiferent de gradul său și de poziția pe care o ocupă în cadrul unității, militarul din Batalionul 307 Infanterie Marină, este în primul rând PUȘCAȘ MARIN; această calitate îl obligă să se instruiască la un nivel profesional și să dovedească în luptă, calități precum: integritate, onoare, loialitate, angajament, respect, curaj și patriotism.
Înzestrarea batalionului include: puști de asalt, puști mitraliere, mitraliere, aruncătoare, ambarcațiuni ușoare de asalt, transportoare amfibii blindate și nave de transport fluvial.
Organizarea, mediul de acțiune și specificul amfibiu al misiunilor Batalionului 307 Infanterie Marină îi conferă acestei structuri a Armatei ROMÂNIEI un caracter de unicitate, atât în Forțele Navale cât și în Armata ROMÂNIEI.
În planurile de viitor, pe lângă înzestrarea cu vehicule tactice multirol, sisteme moderne de comunicații tactice, armament performant și ambarcațiuni de debarcare pe pernă de aer, batalionul va implementa concepte și standarde NATO avansate, programe de instrucție moderne precum și tactici, tehnici și proceduri noi de luptă, pentru a fi în măsură să își îndeplinească misiunile, în condițiile existenței unor amenințări foarte diverse și a unui mediu de securitate tot mai incert.

Semper Praesens