Menu
Statul Major al Forţelor Navale
18 octombrie 2017
Persoană de contact: Col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 70
CORESPONDENȚĂ DIN ESTUL MĂRII MEDITERANA

Fregata "Regele Ferdinand" a plecat luni, 16 octombrie, din portul Souda, Insula Creta, spre estul Mării Mediterana, pentru a se integra în gruparea navală NATO care activează în cadrul Operației SEA GUARDIAN, la sud de Insula Cipru.
În timpul escalei din portul Souda, echipajul navei a participat la un modul de pregătire, specific luptei pentru asigurarea securității maritime, la Centrul NATO pentru instruire în domeniul operațiilor de interdicție maritimă (NMIOTC – NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre).
Operația NATO SEA GUARDIAN se desfășoară în Marea Mediterana, ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul Alianței de la Varșovia, din anul 2016, iar obiectivul principal al acesteia este asigurarea securității maritime în sudul Europei, prin descurajarea activităților teroriste maritime, garantarea libertății de navigație și protejarea infrastructurii critice din bazinul mediteranean.
Prin participarea navei militare românești la această operație a Alianței, Forțele Navale Române contribuie la eforturile NATO de asigurare a securității colective, pe flancul sudic european, într-o regiune frământată de amenințări teroriste.