Menu

Statul Major al Forţelor Navale Române
1 august 2016
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat de presă nr. 56

MOMENT ANIVERSAR PENTRU DIVIZIONUL 146 NAVE MINARE - DEMINARE

Comandamentul Flotei a organizat luni, 1 august, o ceremonie militara pentru a marca 65 de ani de la înființarea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.

Construite în anii ’80 în Șantierul Naval Mangalia, navele dragoare de mine au ca misiune principală asigurarea culoarelor de navigație prin raioane maritime minate. Divizionul este alcătuit din dragoarele maritime „Locotenent Remus LEPRI” (DM-24), „Locotenent Lupu DINESCU” (DM-25), „Locotenent Dimitrie NICOLESCU” (DM-29), „Sublocotenent Alexandru AXENTE” (DM-30), botezate cu nume de marinari eroi căzuţi pentru apărarea patriei, iar a cincea navă este puitorul de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274).

Navele au participat la numeroase exerciții și misiuni de luptă impotriva minelor marine, iar dragorul maritim „Sublocotenent Alexandru AXENTE” (DM-30) face parte din pachetul de forte puse la dispozitia NATO din partea Fortelor Navale Romane.

*****

Tradiția acestui segment de activitate al marinarilor militari români își are originile în operațiunile militare derulate pentru anihilarea pericolului de mine în apele Dunării, desfășurate încă de la sfârșitul anilor 1800, când Marina Regală Română a participat la Războiul de Independență (1877).

După intrarea României în Primul Război Mondial, experienţa derulării operaţiunilor militare la fluviu şi la mare a impus constituirea unei flotile de dragaj, necesitate care s-a concretizat abia după încheierea păcii. Astfel, în luna ianuarie 1920, s-a înfiinţat Diviziunea de Canoniere Dragă-Mine, în compunerea Diviziei de Mare.

În perioada interbelică, navele de luptă intrate în serviciul Marinei Regale Române au preluat şi misiunile specifice de dragaj, iar în luna august 1944, Comandamentul Forţelor Navale Maritime dispunea pentru dragaj de trei canoniere, 15 şalupe de siguranţă şi dragaj, cinci remorchere, Secţia Şalupe de Patrulare şi un Pluton Estacade din Flotila de Siguranţă şi Dragaj Constanţa.

La data de 1 august 1951, a fost înfiinţat Divizionul 596 Dragaj, care avea în compunere dragoarele de bază cu numerele de bordaj 1, 2, 11, 12, 13, 14, ultimele patru fiind construite de Şantierul Naval "Viitorul" Brăila.

Astăzi, Divizionul 146 Nave Minare-Deminare are în componența sa patru Dragoare Maritime și un Puitor de Mine.

Biroul informare şi relaţii publice