Menu
Statul Major al Forţelor Navale Române
07 iulie 2016
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 45

MISIUNE DE INTERVENŢIE PE BRAŢUL SULINA

O grupă de militari EOD de la Centrul 39 Scafandri din Constanţa a executat joi, 7 iulie, o misiune de cercetare şi intervenţie pe Dunăre, ca urmare a unei solicitări, care a fost transmisă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la Centrul Naţional Militar de Comandă, potrivit căreia o mină marină plutea în derivă în zona milei marine 32 a Braţului Sulina, lângă localitatea Partizani din judeţul Tulcea.

Navigaţia pe Braţul Sulina a fost întreruptă miercuri, 6 iulie, începând cu ora 22.30, imediat după găsirea obiectului plutitor de către Garda de Coastă Tulcea. Scafandrii militari specializaţi în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, dar şi un specialist de la Centrul de Mine al Direcţiei Hidrografice Maritime din Constanţa, s-au deplasat la faţa locului pentru a interveni, în vederea restabilirii navigaţiei.

După punerea în aplicare a procedurilor standard pentru neutralizarea dispozitivelor explozive subacvatice, s-a constatat că obiectul este o baliză metalică, cu nituri, din perioada Primului Război Mondial, utilizată pentru legarea navelor. Scafandrii au legat baliza şi au adus-o lângă mal, în zona localităţii Ilganii de Sus din judeţul Tulcea, iar navigaţia pe Dunăre a fost reluată.