Menu
Statul Major al Forţelor Navale Române
13 mai 2016
Persoană de contact: Lt.col Corneliu PAVEL
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 29
EXERCIŢII BILATERALE ROMÂNO-FRANCEZE ÎN MAREA NEAGRĂ

     Forţele Navale Române vor desfăşura o serie de activităţi împreună cu fregata franceză "Jean Bart", în perioada 19-23 mai.
     Joi, 19 mai, este programat un exerciţiu tip PASSEX, în apele teritoriale româneşti, fiind executat de fregata "Mărăşeşti" şi fregata "Jean Bart", după care nava militară franceză va face o escală în portul Constanţa.
     Vineri, 20 mai, la ora 15.00, va fi organizată o ceremonie pentru marcarea împlinirii a 20 de ani de la încheierea parteneriatului dintre la Şcoala generală "Jean Bart" din Constanța şi fregata "Mărăşeşti".
     La festivitate va participa Ambasadorul Franţei în România, precum şi reprezentanţi ai echipajelor fregatelor "Jean Bart" şi "Mărăşeşti".
     Vineri, 20 mai, începând cu ora 17.00, reprezentanţii mass-media sunt invitaţi la bordul fregatei franceze pentru o vizită ghidată de comandantul navei. Vizita va fi urmată de o conferință de presă la care vor participa Excelența sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, colonelul dr. ing. Christophe Midan, Atașatul apărării pe lângă Ambasada Franței în România, căpitan-comandorul Olivier De Saint Julien, comandantul Fregatei "Jean Bart" şi comandorul Cornel-Eugen Cojocaru, comandantul Fregatei "Mărășești".
     Luni, 23 mai, este prevăzut un exercițiu bilateral româno-francez, la care vor participa şapte nave militare româneşti şi aproximativ 800 de marinari militari români, precum şi două avioane MIG-21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române.

     Fregata "Jean Bart" este o navă din clasa F 70AA, care poate desfăşura misiuni de luptă antiaeriană în cadrul operațiunilor aero-maritime, precum şi operaţii de gestionare crize maritime. Nava poate interveni în orice zonă de pe glob, împreună cu alte platforme militare aliate sau internaționale.
     Jurnaliştii interesaţi să participe la activităţile programate sunt rugaţi să transmită solicitările de acreditare, după cum urmează:
       • pentru ceremonia de la Şcoala generală "Jean Bart" din Constanţa – pe adresa contact@navy.ro;
       • pentru turul navei franceze şi conferinţa de presă – pe adresa gabriela.dita@diplomatie.gouv.fr.
     De asemenea, jurnaliştii interesaţi să asiste la exerciţiile planificate a se desfăşura pe mare, vor fi ambarcaţi la bordul fregatei "Regina Maria", luni, 23 mai, ora 06.40, urmând a fi debarcaţi în Portul Tomis, în aceeaşi zi, la ora 19.00. Solicitările se vor transmite pe adresa contact@navy.ro, până miercuri, 18 mai.