Menu
Statul Major al Forțelor Navale
25 martie 2015
Persoană de contact : Lt.cdor. Nae Valentin
Telefon: 0722.600.128
Comunicat nr.19
CONCURSUL DE MATEMATICĂ "VICEAMIRAL VASILE URSEANU", LA EDIȚIA XXIV

     Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu" va găzdui sâmbătă, 26 martie, începând cu ora 09.00, a XXIV-a ediție a Concursului de matematică "Viceamiral Vasile Urseanu".      Concursul este organizat, anual, de către Liga Navală Română, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Fiind un preambul la examenul de Evaluare Națională, competiția stimulează, în fiecare an, interesul a sute de elevi din județul Constanța, aflați în ultima clasă de gimnaziu.

***

     Viceamiralul Vasile Urseanu (1848-1926) a fost primul comandant al Diviziei de Mare, precursoarea actualei Flote a Forțelor Navale Române. De personalitatea celebrului amiral român se leagă deopotrivă pasiunile acestuia pentru marină, astronomie, navigație și matematică.
     Pasiunea amiralului pentru astronomie s-a materializat în construirea Observatorului Astronomic din București în propria sa locuință, din fonduri proprii. Drept răsplată, amiralul a fost ales primul președinte al Asociației Astronomice din România, iar observatorul îi poartă numele.