Menu
Statul Major al Forțelor Navale
23 februarie 2016
Persoană de contact : Lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 13
MARINARII MILITARI LA MONUMENTUL SICULICIDIUM

     Un grup de militari din Forțele Navale va aduce un pios omagiu martirilor secui, uciși de trupele imperiale austriece în urmă cu mai bine de 250 de ani, miercuri, 24 februarie, în comuna Siculeni, Județul Harghita. Marinarii militari, împreună cu un grup de militari de la Brigada 61 Vânători de Munte, vor depune o jerbă de flori la Monumentul Siculicidium, după care vor asista la un program artistic, oferit de Primăria Comunei Siculeni, pentru a cunoaște valorile și tradițiile secuiești.

****

     La începutul anului 1764, aproximativ 200 de bărbați, femei și copii secui au fost omorâți cu cruzime pentru că nu au vrut să renunțe la drepturile și libertățile lor și s-au opus înrolării în regimentele de grăniceri ale Împărătesei Maria Tereza. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut, dar circa 45 dintre martiri au fost îngropați într-o groapă comună, de la marginea localității Siculeni, în locul în care a fost construit Monumentul Siculicidium, la sfârșitul secolului al XIX-lea.
     De-a lungul secolelor, populația din spațiul carpato-danubiano-pontic a cunoscut nenumărate acte de cruzime din partea asupritorilor și invadatorilor, pentru a fi supusă și exploatată în scopuri străine, dar a știut, întotdeauna, să-și păstreze valorile și tradițiile cu demnitate și cu abnegație, trecând peste orice necazuri.