Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 februarie 2016
Persoană de contact : Cpt. cdor. Lucian DUMITRACHE
Telefon: 0744.308.991
Comunicat nr. 11
DIRECȚIA HIDROGRAFICĂ MARITIMĂ, 90 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

     Direcția Hidrografică Maritimă va găzdui marți, 23 februarie 2016, începând cu ora 09.00, festivitățile prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înființarea instituției.
     Programul va cuprinde un tur al instituției precum și discuții pe baza activităților specifice Direcției Hidrografice Maritime. Alături de personalul Direcției, la manifestare vor participa reprezentanți ai conducerii Forțelor Navale, ai autorităților publice locale, precum și personal militar și civil, activ și în rezervă.
     Jurnaliștii interesați vor fi așteptați începând cu ora 08.45, la sediul Direcției Hidrografice Maritime, situat pe strada Fulgerului nr.1 (pe partea dreaptă a străzii de acces spre Academia Navală), de către responsabilii cu relațiile publice.

***

     La data de 23 februarie 1926, printr-o decizie ministerială, emisă în baza prevederilor Legii de organizare a Marinei din 1898 și ale art. 1 din Regulamentul de funcționare a Marinei Militare, din anul 1912 s-a înființat Serviciul Hidrografic Maritim. Prin misiunile pe care le îndeplinește, Direcția Hidrografică Maritimă este o instituție cu profil unic în armata României, cu statut de autoritate națională în domeniul hidrografiei maritime și cel al semnalizării maritime prin faruri, fiind expertul național în problemele ce privesc cartografia marină, hidrografia maritimă, oceanografia, geografia marină și delimitările maritime. Direcția Hidrografică Maritimă execută serviciul operativ permanent pentru asigurarea meteorologică a Forțelor Navale și funcționarea mijloacelor de semnalizare maritimă.     În plus, instituția editează documente nautice atât pentru nevoile Forțelor Navale cât si pentru toate navele civile ce intră în apele teritoriale ale României.
    Din anul 1966, Direcția Hidrografică Maritimă este membru național al Asociației Internaționale de Semnalizări Maritime, iar din anul 2007, reprezentanța României la Organizația Hidrografică Internațională, pe plan internațional, având colaborări permanente cu 15 instituții hidrografice din diverse state ale lumii, precum și protocoale de colaborare în domeniu, cu țări precum SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Italia, Turcia și Germania.