Menu
Statul Major al Forțelor Navale Române
12 februarie 2016
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
E-Mail: contact@navy.ro
Comunicat nr. 09
ADUCEM MAREA MAI APROAPE DE HARGHITENI

     Statul Major al Forțelor Navale organizează expoziția de machete de nave și picturi cu tematică marină, intitulată "Marea în culori", în colaborare cu Biblioteca Județeană Harghita "Kájoni János", în perioada 17-19 februarie, în Municipiul Miercurea Ciuc.
     Machete de nave militare, instrumente de navigație, uniforme de marină și aproximativ 40 de tablouri care redau peisagistica marină, realizate de pictorii Alexandru Ghinea și Nicolae Găgeanu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Constanța, își vor aștepta vizitatorii la sediul Bibliotecii Județene Harghita "Kájoni János". Vernisajul va avea loc miercuri, 17 februarie, la ora 17.00, iar expoziția va fi deschisă publicului până vineri, 19 februarie, în intervalul orar 08.00-18.00.
     Expoziția "Marea în culori" reprezintă debutul unui program de activități, desfășurate de către marinarii militari în Județul Harghita, în colaborare cu Prefectura Județului Harghita, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc și alte instituții publice și private. Programul este dedicat cinstirii memoriei eroilor care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial, contribuind, totodată, la promovarea culturii și tradițiilor marinărești, precum și la cunoașterea de către publicul harghitean a rolului și misiunilor executate de militarii din Forțele Navale Române.

***

     Muzeul Marinei Române din Constanța va prezenta publicului machete ale unor nave militare (Fregata "Regele Ferdinand", Fregata "Mărășești", Nava-Școală "Mircea", un monitor fluvial), macheta Submarinului "Delfinul" și a unui pânzar moldovenesc, uniforme militare, hărți și instrumente de navigație. Muzeul Marinei Române este o instituție culturală unică în România, care prezintă radiografia istoriei maritime și navale a țării noastre, din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Este pentru prima dată când obiecte din patrimoniul muzeului ajung în Județul Harghita.
     Pictorul Alexandru Ghinea este unul dintre pictorii marinari militari români în viață. Timp de 30 de ani și-a desfășurat activitatea pe diferite nave militare, participând la numeroase misiuni pe mare. Fiind impresionat de spectacolul mării și de vibrația navelor militare în frământarea valurilor, Alexandru Ghinea a ales să exprime, prin intermediul penelului, emoția și, totodată, zbuciumul navelor în fața naturii, prin reprezentații minuțioase ale vopselurilor pe pânză. În anul 1980, a început să picteze nave militare și civile, peisaje marine, bătălii navale, dar nici viața nu lipsește din picturile sale, aceasta fiind prezentă prin albatroșii în zbor, care-i însoțesc, de obicei, pe marinari.
     Pictorul Nicolae Găgeanu s-a născut la Mangalia, iar prima expoziție personală a avut-o în anul 1989, în stațiunea Neptun-Olimp. A început colaborarea cu Cercul Militar Mangalia în anul 2008, când i-a fost organizată expoziția personală "După 20 de ani". Fiind născut la mal de mare, încă din copilărie a fost fascinat de zumzetul bărcilor de pescari, care plecau dimineața, înainte de răsăritul soarelui și se întorceau la mal, uneori târziu în noapte, călăuzite de lumina farului din Mangalia. A ales să își exprime emoțiile și gândurile prin intermediul penelului, a apei și a acuarelelor, jucându-se, parcă, cu vaporii de ceață în operele sale. Tehnica picturii în acuarelă, utilizată de Niculae Găgeanu, redă în mod inedit și plăcut surprinzător pentru ochiul nostru realitatea înconjurătoare. Amalgamul stropilor de culoare și liniile fine ale contururilor formelor transpun imaginația pictorului în adevărate opere de artă. Lumina din peisajele sale capătă forme abstracte, concrete sau difuze, în funcție de starea artistului, acesta exploatând din plin posibilitățile acuarelelor.