Menu
Statul Major al Forțelor Navale Române
10 februarie 2016
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
E-Mail: contact@navy.ro
Comunicat nr. 08
OPERAȚIE NATO DE SUPRAVEGHERE A TRAFICULUI MARITIM ÎN MAREA NEAGRĂ

     Gruparea Navală NATO de luptă împotriva minelor marine SNMGCM – 2, din care face parte și Dragorul Maritim „Slt. Alexandru Axente” (DM-30), desfășoară, în perioada 7-11 februarie, o operație de supraveghere a traficului maritim în Marea Neagră, fiind executate exerciții de căutare a minelor marine, de apărare a căilor de comunicații maritime, de căutare și salvare vieți omenești pe mare.
     Din grupare fac parte următoarele nave militare: dragorul maritim BGS SHKVAL (Bulgaria), vânătorul de mine ITS GAETA (Italia), dragorul maritim Slt. ALEXANDRU AXENTE (România), vânătorul de mine TAMBRE (Spania), și vânătorul de mine EDREMIT (Turcia), iar nava-comandant a SNMGCM-2 este fregata HASAN PASA (Turcia).
     În perioada următoare sunt planificate și activități în comun cu nave ale Gărzii de Coastă din Georgia, precum și o escală în portul georgian Batumi.
     Participarea marinarilor militari români la exercițiile NATO din Marea Neagră contribuie la consolidarea securității comune a Alianței, pe flancul estic, prin descurajarea eventualelor acțiuni agresive, ca urmare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor, în anul 2014, prin care s-a adoptat Planul de Creștere a Capacității Operaționale a Alianței (RAP - Readiness Action Plan).
     Exercițiul face parte din Planul de Activități al Forțelor Navale Române pentru anul 2016 și are ca obiectiv creșterea nivelului de interoperabilitate al militarilor români cu partenerii din Alianță.