Menu
Statul Major al Forțelor Navale Române
01 februarie 2016
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
E-Mail: contact@navy.ro
Comunicat nr. 07
GRUPARE NAVALĂ NATO ÎN MAREA NEAGRĂ

     Dragorul maritim 30 "Slt. Alexandru Axente" intră în compunerea Grupării Navale NATO de luptă împotriva minelor marine SNMGCM – 2, în perioada 1 – 29 februarie, ca urmare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Þara Galilor, în anul 2014, prin care s-a adoptat Planul de Creștere a Capacității Operaționale a Alianței (RAP - Readiness Action Plan).
     Gruparea navală va desfășura operații de supraveghere a căilor de comunicații maritime în Marea Neagră, în vederea prevenirii traficului ilegal de mărfuri și de persoane.
     Din grupare fac parte nave militare ale Bulgariei, României, Spaniei și Turciei, care vor patrula în Marea Neagră, fiind planificate și exerciții comune cu nave ale Gărzii de Coastă din Georgia. În perioada 19-27 februarie, gruparea SNMGCM-2 va participa la exercițiul POSEIDON 16, organizat de      Forțele Navale Bulgare, în raioanele maritime din apropierea portului Burgas.
Participarea marinarilor militari români la exercițiile NATO din Marea Neagră contribuie la consolidarea securității comune a Alianței, pe flancul estic, prin descurajarea eventualelor acțiuni agresive.
     Exercițiul face parte din Planul de Activități al Forțelor Navale Române pentru anul 2016 și are ca obiectiv ridicarea nivelului de interoperabilitate al militarilor români cu partenerii din Alianță.
     Nava este comandată de locotenent - comandorul Codrin MISARĂȘ și are un echipaj alcătuit din 78 de militari.