Menu
Statul Major al Forţelor Navale
17 decembrie 2015
Persoană de contact: Lt.col. Corneliu PAVEL
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 98
ÎNCHEIEREA PROGRAMULUI MAJOR ELICOPTER IAR 330 PUMA NAVAL

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Dr. Alexandru Mîrşu, a participat joi, 17 decembrie, la festivitatea organizată la sediul IAR Braşov S.A. cu prilejul recepţionării ultimului elicopter IAR 330 Puma Naval în configuraţie finală. Programul de dotare a Forţelor Navale Române cu acest tip de elicoptere a demarat în anul 2005, ca parte integrantă a programului de achiziţie şi modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.
Încheierea cu succes a programului major Elicopter IAR 330 PUMA Naval reprezintă un punct de referinţă atât pentru modernizarea Forţelor Navale Române, cât şi pentru atingerea capabilităţilor operaţionale, necesare îndeplinirii obiectivelor asumate de ţara noastră în cadrul sistemelor de securitate naţională şi internaţională.
"Elicopterul IAR 330 PUMA Naval înseamnă pentru Forţele Navale un plus substanţial de capabilitate de luptă, trecerea la o nouă generaţie de tehnică navală, precum şi un salt calitativ pe linia pregătirii personalului pentru a face faţă diferitelor tipuri de ameninţări în zona de responsabilitate.
Realizarea programului, în colaborare cu Societatea IAR SA Braşov, a demonstrat potenţialul oferit de Industria Naţională de Apărare în acest domeniu, cu multiple avantaje în ceea ce priveşte: asigurarea suportului logistic pe durata ciclului de viaţă; posibilitatea dezvoltării ulterioare a programului de modernizare şi de dotare cu noi capabilităţi, adaptate cerinţelor asumate.
Forţele Navale beneficiază astăzi de o capabilitate modernă, adaptată standardelor la care operează şi partenerii noştri din Alianţă. Încheierea acestui program asigură Forţelor Navale Române creşterea capabilităţilor operaţionale pentru lupta anti-submarin, lupta împotriva navelor de suprafaţă, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, realizarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, executarea misiunilor de transport logistic (transport cargo, transport trupe, evacuare medicală) şi executarea misiunilor anti-piraterie.
Trebuie să remarcăm faptul că dotarea elicopterelor IAR 330 Puma Naval cu sistemul de lansare torpile uşoare antisubmarin reprezintă o premieră mondială pentru acest tip de aeronavă. Sistemul a fost testat în vara anului curent, prin lansarea unei torpile test, similară cu torpila ușoară Sting Ray din dotarea fregatelor tip T22R"
, a menţionat contraamiralul Alexandru Mîrşu în discursul său în cadrul festivităţii.

***

Dezvoltarea programului s-a realizat în mai multe etape, sistemele şi echipamentele fiind integrate gradual. Acest fapt a permis adaptarea continuă a proiectului la misiunile specifice Forţelor Navale, precum şi perfecţionarea etapizată a personalului navigant, conform cerinţelor operaţionale.
Cele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval au fost testate şi utilizate pentru îndeplinirea întregii game de misiuni în cadrul exercițiilor internaționale la care au participat începând cu anul 2009, precum: COOPERATIVE LION 2009, SUMMER STORM PHIBLEX 11, în Marea Neagră, Operația ATALANTA (2012, în Oceanul Indian) şi Operația ACTIVE EDEAVOUR (2013, în Marea Mediterană).
În timpul participării la Operaţia ATALANTA, piloţii marinari au realizat mai multe premiere naţionale: efectuarea primului zbor deasupra oceanului pe timp de noapte, operarea elicopterului în condiţii meteorologice complexe în zona ecuatorială (temperaturi foarte ridicate ale aerului), executarea misiunilor anti-piraterie, executarea misiunilor de sprijin logistic – transport cargo, realizarea unei misiuni de evacuare medicală de pe o platformă navală la ţărm, la o distanţa de peste 400 de mile marine). De altfel, începând cu anul 2012, fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria participă, întotdeauna, la misiuni şi exerciţii cu elicopter ambarcat la bord, acesta fiind un vector important în ducerea acţiunilor de luptă.
În urmă cu zece ani, Forţele Navale Române şi Societatea IAR SA au început scrierea unei noi pagini de istorie, prin introducerea elicopterelor IAR 330 Puma Naval în capabilităţile de luptă. Astfel, a fost reluată, după 55 de ani, tradiţia Serviciului de luptă Aviaţie din Forţele Navale Române, tradiţie întreruptă în anul 1960, după 40 de ani în care hidroaviaţia maritimă a îndeplinit cu succes diferite misiuni complexe de luptă, în zona maritimă de responsabilitate, în folosul Forţelor Navale Române.
Totodată, acest program a generat o premieră românească, prin formarea primei generaţii de piloţi militari marinari, absolvenţi ai Academiei Navale, piloţi care operează, în prezent, aceste aeronave.