Menu
Statul Major al Forțelor Navale
11 noiembrie 2015
Persoană de contact: Cpt.cdor. Felician MEDEŞAN
Telefon: 724.030.873
Comunicat nr. 90
SCUFUNDĂRI SIMULATE LA CENTRUL DE SCAFANDRI

Centrul de Scafandri organizează în perioada 9-13 noiembrie, la Laboratorul Hiberbar, o activitate de scufundare simulată, pentru a-i antrena pe scafandrii de mare adâncime şi pe tehnicienii de scufundare, în condiţiile existente la adâncimea de 50 de metri din adâncul mării.
Acţiunea a debutat la începutul săptămânii, prin presurizarea atmosferei din barocamera în care se află echipa de scafandri, conform unui algoritm bine stabilit, care a durat câteva zeci de ore. În această perioadă de timp, tehnicienii au asigurat, 24 de ore din 24, condiţiile optime pentru simularea coborârii până la adâncimea planificată, precum şi o serie de teste de barofuncţie, de oxigen şi de narcoză.
Aceasta este cea de-a doua scufundare simulată în saturaţie, realizată de la începutul anului la Laboratorul Hiperbar al Centrului de Scafandri din Constanţa, şi urmăreşte îndeplinirea mai multor obiective: antrenarea scafandrilor de mare adâncime, a operatorilor de barocameră şi a tehnicienilor de scufundare pentru realizarea unor lucrări subacvatice la mare adâncime, testarea la presiune a echipamentelor şi aparatelor de scufundare, testarea procedurilor de tratare a accidentelor de decompresie şi asigurarea suportului tehnic pentru prepararea amestecurilor de gaze pentru scufundări cu aparate cu circuit deschis, închis şi semiînchis şi pentru scufundări în saturaţie.
Centrul de Scafandri este singura instituţie din România abilitată să breveteze scafandri şi să organizeze forme de pregătire şi atestare a personalului tehnic care asigură scufundările şi lucrările în imersiune. La Laboratorul Hiperbar al acestei unităţi a fost înregistrat recordul naţional de scufundare simulată, în anul 1984, când patru scafandri militari au atins adâncimea de 501 m, după cinci zile de compresie.

Jurnaliştii interesaţi să asiste la activitate sunt aşteptaţi joi, 12 noiembrie, la ora 10.00, la sediul Centrului de Scafandri din Constanţa, Bulevardul 1 Mai nr. 19.