Menu

Statul Major al Forțelor Navale Române
15 iulie 2015
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
E-Mail: contact@navy.ro
Comunicat de presă nr. 50
EXERCIȚIUL SEA SHIELD 2015

     Militari și nave ale Forțelor Navale Române vor desfășura în Marea Neagră, în perioada 20-24 iulie, exercițiul multinațional SEA SHIELD 15. La activitățile de instruire participă și Gruparea navală a NATO, SNMG-1 (Standing NATO Maritime Group 1), aflată în misiune în Marea Neagră.
     La exercițiu vor participa opt nave militare și trei aparate de zbor românești, precum și un submarin, cinci aparate de zbor și șase nave militare străine, deservite de aproximativ 2000 de militari români și străini din șapte state NATO (Bulgaria, Grecia, Olanda, Portugalia, România, SUA, Turcia) și din Ucraina.
     În perioada 17-19 iulie, cinci nave militare străine, participante la exercițiu, vor acosta în Portul Constanța. Pe parcursul escalei, vor avea loc vizite oficiale la Comandamentul Flotei și la Prefectura Constanța, precum și întâlniri ale militarilor români și străini, în cadrul unor ateliere de lucru comune organizate la bordul navelor, pentru stabilirea detaliilor și pentru coordonarea activităților care vor avea loc pe mare, meciuri amicale de fotbal ale echipajelor și vizite la obiectivele turistice de pe litoral.

     SEA SHIELD 15 este un exercițiu multinațional de luptă împotriva submarinelor, organizat de Forțele Navale Române, având ca obiectiv dezvoltarea cooperării internaționale în domeniul apărării cu structuri similare din statele membre și partenere ale NATO, în vederea consolidării și dezvoltării procedurilor comune de luptă.
     Exercițiul face parte din Planul de Activități al Forțelor Navale Române pentru anul 2015.

****

     SNMG-1 este alcătuită din fregata portugheză Dom Francisco de Almeida (F-334), fregata olandeză Tromp (F-803) și fregata Regele Ferdinand (F-221) cu un elicopter Puma Naval la bord. Alte nave militare străine care vor participa la Exercițiul SEA SHIELD 15 sunt: fregata turcească Yavuz (F-240), fregata bulgărească Smeli (11), fregata ucraineană Sagadaichny, nava purtătoare de rachete grecească Daniolos și submarinul turcesc Atilay (209), iar din partea Forțelor Navale Române vor participa corvetele Cam. Horia Macellariu (265) și Cam. Eustațiu Sebastian (264), fregata Regina Maria (F-222), navele purtătoare de rachete Lăstunul și Zborul, dragorul maritim Sublocotenent Alexandru Axente (DM-30), precum și remorcherul maritim Grozavul. Segmentul aviatic al exercițiului va fi asigurat de două avioane de luptă MIG 21 LanceR românești și un avion de patrulare MPA P3-Orion al SUA.