Menu
Statul Major al Forţelor Navale
30 iunie 2015
Persoană de contact: lt. Nicoleta BURLACU
Telefon: 0766.869.900
Comunicat de presă nr. 47
EURASIAN PARTNERSHIP DIVE 2015

La Constanţa se desfăşoară, în perioada 29 iunie - 10 iulie, cea de-a cincea ediţie a exerciţiului multinaţional EURASIAN PARTNERSHIP DIVE 15. Exerciţiul are ca obiectiv creşterea interoperabilităţii între multiple naţiuni în executarea activităţilor de scufundare militare.
Peste 100 de scafandri din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România, SUA, Turcia şi Ucraina vor executa scufundări reale, în raioanele maritime Constanţa, având ca suport nave rapide de intervenţie cu scafandri, pentru secţiunea EOD (Explosive Ordnance Disposal) şi nava de intervenţie cu scafandri de mare adâncime "Grigore Antipa", pentru secţiunea scufundări la mare adâncime.
În cadrul exerciţiului condus de către scafandrii militari români, pentru secţiunea EOD, se vor exersa proceduri de căutare şi identificare a dispozitivelor explozive sub apă, de scanare laterală cu sonarul, de ridicare la suprafaţă şi tractare în zona de distrugere, precum şi stabilirea unor procedee comune de neutralizare şi distrugere a dispozitivelor explozive improvizate (DEI) sub apă.
Obiectivele secundare stabilite pentru secţiunea de mare adâncime sunt scufundări reale, cu alimentare de la suprafaţă, la adâncimi de peste 40 m, precum şi lucrări subacvatice de tăiere şi sudură oxi-arc cu scule hidraulice.
De asemenea, la dispoziţia scafandrilor participanţi este pus şi Laboratorul Hiperbar al Centrului de Scafandri, unica structură din regiune dotată cu o barocameră.
Exerciţiul multinaţional EURASIAN PARTNERSHIP DIVE 15 pune accent pe diversificarea şi mărirea gradului de complexitate a activităţilor specifice scafandrilor militari.