Menu
Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa
29 iunie 2015
Persoană de contact: Pcc. Mihaela ZABOLODNI
Telefon: 0765.218.514
E-mail: relatiipublice@anmb.ro Comunicat de presă nr. 46
NAVA ŞCOALĂ "MIRCEA" PREGĂTITĂ DE UN NOU MARŞ DE INSTRUCŢIE

În perioada 1 iulie – 10 august, nava şcoală "Mircea", ce aparţine Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", efectuează marşul anual de instrucţie în Marea Mediterană. Itinerarul de marş cuprinde escale în patru porturi - Civitavecchia (Italia), Barcelona (Spania), Marsilia (Franţa), Bar (Muntenegru).
Echipajul de la bordul velierului este format din 157 de membri, dintre care 29 de studenţi de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi 52 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari "Amiral Ion Murgescu".
Urmare a parteneriatelor de cooperare în domeniul educării şi formării studenţilor, încheiate între Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi instituţii de învăţământ similare din lume, alături de cadeţii români la marşul de instrucţie vor participa şi 13 cadeţi străini din Bulgaria, China, Grecia, Polonia şi Turcia.
Pe timpul celor 40 de zile de marş, nava va parcurge aproximativ 4600 mile marine în Marea Neagră şi Marea Mediterană, pe parcursul cărora studenţii şi elevii vor căpata noi deprinderi marinăreşti şi profesionale.
Ceremonia ocazionată de plecarea navei va avea loc miercuri, 1 iulie 2015, ora 10.00, în dana militară a Portului Constanţa.
Jurnaliştii interesaţi de plecarea velierului vor fi aşteptati miercuri, 1 iulie, începând cu ora 09.30, la intrarea în Portul Militar Constanţa.
Detalii suplimentare despre nava-şcoală "Mircea" pot fi gasite pe pagina de Internet a Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" http://www.anmb.ro/ro/files/bric/marsuri.html

***

Nava şcoala "Mircea" a fost construită în perioada 1938 – 1939 la Şantierul Blohm und Woss din Hamburg, Germania. După ultima reparaţie capitală, finalizată în anul 2002 la Şantierul Naval din Braila, "Mircea" a efectuat în fiecare an marşuri de instrucţie, după cum urmează:
În anul 2004, "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oară (prima traversadă a avut loc în anul 1976) şi a concurat la competiţia nautică "Tall Ships Challenge 2004".