Menu
Statul Major al Forţelor Navale Române
27 mai 2015
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat de presă nr. 40
ROMANIAN TRIDENT POSEIDON 2015 (4)
EXERCIŢIU DE EVACUARE NON-COMBATANŢI

Secvenţa de evacuare a non-combatanţilor face parte din Exerciţiul "Romanian Trident Poseidon 2015", organizat de către Forţele Navale Române, şi cuprinde colaborarea interdepartamentală, în situaţii de răspuns la criză, dintre Forţele Navale, Forţele Terestre, ISU Dobrogea, Garda de Coastă, Grupul Servicii Petroliere şi Direcţia Medicală.
40 de civili vor fi evacuaţi dintr-o zonă de conflict şi vor fi aduşi în portul militar Constanţa. Se vor aplica procedurile standard de operare în astfel de situaţii, persoanele vor fi înregistrate, amprentate, decontaminate, li se va acorda asistenţa medicală de urgenţă.
Exerciţiul este condus de către Forţele Navale Române, iar din partea altor instituţii participă structuri ale ISU Constanţa, Grupului Servicii Petroliere, Gărzii de Coastă, ale Direcţiei Medicale, iar asigurarea securităţii zonei este realizată de către militarii Brigăzii 9 Mecanizate şi un detaşament de poliţie militară al Forţelor Navale.
Exerciţiul urmăreşte creşterea nivelului de cooperare şi interoperabilitate dintre diferite structuri cu atribuţii în situaţii de răspuns la criză, într-un context multinaţional.
Operaţia de evacuare non-combatanţi este o misiune de relocare a civililor dintr-o zonă de conflict într-un loc fără ameninţări şi face parte din sfera acţiunilor CIMIC (cooperare civili-militari). Aceasta este condusă de militari şi are ca obiectiv asigurarea, cel puţin temporar, a unui adăpost, hrană, apă şi ajutor medical de urgenţă pentru persoanele evacuate.