Menu
Statul Major al Forțelor Navale Române
13 martie 2015
Persoană de contact: lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat de presă nr. 16
MILITARII DIN ŞASE ŢĂRI NATO ŞI CORPUL VOLUNTARILOR
GĂRZII NAŢIONALE DE MEDIU SUSŢIN NATURA

Marinarii americani, canadieni, germani, italieni, turci şi români, membri ai Grupării Navale SNMG-2, aflată în escală la Constanţa, îşi vor uni eforturile împreună cu membrii Corpului Voluntarilor Gărzii Naţionale de Mediu şi vor participa la un proiect ecologic de voluntariat, pentru protejarea mediului înconjurător, în vederea atragerii atenţiei asupra impactului pe care omul îl are asupra naturii.
Sâmbătă, 14 martie, începând cu ora 10.00, militarii români şi străini se vor întâlni cu membrii Corpului Voluntarilor Gărzii Naţionale de Mediu şi vor planta 1000 de puieţi, în zona Mănăstirii Sfânta Elena de la Mare (Costineşti). Puieţii vor fi plantaţi pe sectorul de drum ce leagă mănăstirea de ţărmul mării.
Prin acţiunea comună a militarilor şi voluntarilor dorim să marcăm două momente importante din istoria ţării noastre. Anul acesta se împlinesc 155 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare Române moderne de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1860) şi 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi mai multe state, actuale membre NATO, precum Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Olanda şi SUA (1880). În acest sens, din cei 1000 de puieţi, vor fi plantate două grupuri distincte, unul format din 155 şi unul din 135 de puieţi.
Prin gestul lor, militarii doresc să contribuie la păstrarea şi transmiterea unui mediu curat generaţiilor viitoare. Schimbările la nivel global ne fac pe noi oamenii să uităm să iubim lucrurile simple, să dăruim şi să mulţumim naturii pentru faptul că facem parte din ea.

Jurnaliştii interesaţi de realizarea materialelor media despre activitate sunt aşteptaţi la Mănăstirea Sfânta Elena de la Mare, sâmbătă, 14 martie, ora 12.30.

***

Garda Naţională de Mediu este o organizaţie guvernamentală din România, care are ca atribuţiuni principale controlul activităţilor cu impact asupra mediului înconjurător, controlul modului în care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protecţia mediului, controlul activităţilor care prezintă pericole de accidente majore cu impact semnificativ transfrontalier asupra mediului, precum şi participarea la intervenţiile pentru eliminarea sau diminuarea efectelor majore ale poluărilor asupra factorilor de mediu.

Mănăstirea Sfânta Elena de la Mare, din Judeţul Constanţa a fost înfiinţată în anul 1921. În anul 1959, a fost închisă de regimul comunist, până în anul 1990, când a fost redeschisă. În anul 1996, s-a sfinţit locul pentru ridicarea noului lăcaş de către arhiepiscopului Tomisului, iar în anul 1998 a avut loc târnosirea bisericii, cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. La mănăstire vieţuiesc patru măicuţe, păstorite de monahia Cipriana Negoescu.